250px-flag_of_bhutan_svg

Bhutan

De vlag van Bhutan bestaat uit een witte Chinese draak over een gele en oranje achtergrond. De vlag wordt verdeeld door een diagonaal van de linkeronderhoek naar de rechterbovenhoek, zodat deze twee driehoeken vormt. De bovenste driehoek is geel en de onderste oranje. De draak is gecentreerd op de scheidslijn en kijkt weg van de hijszijde.

Deze vlag is, met kleine aanpassingen, in gebruik sinds de negentiende eeuw. De huidige vorm wordt gebruikt sinds 1960 en is op 8 juni 1972 officieel vastgelegd.

De draak vertegenwoordigt Druk, of de Donderdraak, en daarmee de naam van het land in het Tibetaans (Druk Yul of Druk Tsendhen; Land van de (Donder)draak). De draak is in de Chinese mythologie een teken van geluk. De draak heeft juwelen in zijn handen, hetgeen weelde symboliseert. De gele kleur staat voor de seculiere monarchie, terwijl het oranje staat voor het boeddhisme.

De vlag is een van de weinige vlaggen die oranje als een prominente kleur gebruiken en één van de twee nationale vlaggen met een draak; de andere is de vlag van Wales.

g

Bhoutan Découverte

g

Bhutan - Thames & Hudson

Bhutan: The Land of Serenity
g

Bhutan Birds

Birds of Bhutan

by Carol Inskipp • Tim Inskipp • Richard Grimmett

  • FIELD GUIDE
g

Bhutan Footprint

Reisgids Bhutan | Footprint
g

Bhutan Lonely Planet

Reisgids Lonely Planet Bhutan | Lonely Planet
g

Bhutan Odyssey

Reisgids Travelguide Odyssey Bhutan
g

Bhutan Te gast in

Reisgids Te gast in Bhutan |- Informatie Verre Reizen
g

Bhutan Trekker' s guide

Cicerone wandelgids Bhutan - a trekker's guide